Edway
According to the resolution of the Cabinet of Ministers № 800 Taking into account the professional standards of teaching

ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО #1

  • 08 May 2021, 23:05
  • О. Дегтярьова
  • 44
None

Команда EdCamp Ukraine отримує безліч важливих запитань щодо Національної платформи можливостей професійного розвитку педагогічних працівників «EdWay».
 

Усі вони надходять до нашої Служби підтримки, а також ми почули їх під час презентації платформи на квітневій Онлайн-толоці #2/2021.

 

«Що це за онлайн-ресурс?», «Звідки взялася платформа «EdWay»?», «Для чого і для кого вона?», «Чому національна?», «Чи платна?», «Чи можна навчатися на платформі?» — і це лише деякі із запитань, які вас дійсно хвилюють.

 

Отже, ми розпочинаємо рубрику #edwayinua у запитаннях і відповідях.
 

  • Що це за онлайн-ресурс?
     

EdWay — це інформаційна платформа, призначена для взаємодії між надавачами підвищення кваліфікації (суб’єктів підвищення кваліфікації, скорочено СПК) і педагогічними працівниками (посади, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963), а також для центрів професійного розвитку педагогічних працівників, закладів освіти, органів управління освітою різного рівня, науково-педагогічних працівників і всіх, хто хочуть зростати особистісно і професійно. 

Тут усі охочі можуть знаходити і пропонувати будь-які можливості підвищення кваліфікації.
 

  • Звідки взялася платформа «EdWay»?
     

Ідея створення платформи народилася ще у 2016 році, коли розроблялася Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року». 

 

У ній ідеться про свободу вибору вчительства: педагоги можуть підвищувати кваліфікацію за державні кошти в усіх суб’єктів підвищення кваліфікації. Нагадаємо, що відповідно до п. 2 статті 59 Закону України «Про освіту» це не лише державні, а й інші суб’єкти освітньої діяльності, а також фізичні і юридичні особи.
Є лише дві вимоги до педагогічних працівників: 

  •  за п’ять років підвищення кваліфікації має скласти не менше як 150 годин;

  •  навчання має відбуватись щорічно.

 

А щоб освітянам було зручно реалізувати свою свободу вибору і враховуючи, що державні установи виконавчої влади у галузі освіти не мають права створювати певні рекомендовані переліки чи надавати особливих переваг будь-кому із суб’єктів підвищення кваліфікації, то ідея створення такого спільного для всіх, прозорого та відкритого простору була цілком логічною.

 

  • Чому платформа «національна»?
     

Це означає, що платформа працює у масштабах і на рівні цілої країни, відповідає державній освітній політиці, включена до плану дій на державному рівні (https://plan2.diia.gov.ua/projects), розроблена спільно з відповідними національними інституціями та розрахована на українських освітян. На цій платформі, за власним бажанням, також можуть бути представлені всі надавачі освітніх послуг у сфері підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Саме тому вона є національною — місцем зустрічі для всіх зацікавлених осіб у масштабах України.

 

  • Хто робить платформу?
     

Ця платформа розробляється та обслуговується в тестовому режимі громадською організацією «ЕдКемп Україна» та ТОВ «Прозорі рішення» за підтримки МФ «Відродження» та за участі інституційних партнерів — Українського інституту розвитку освіти МОН України, Державної служби якості освіти, Служби освітнього омбудсмена, Інституту освітньої аналітики МОН України. Після завершення тестового режиму розглядається варіант передачі адміністрування платформи державі за участі певного колегіального органу з метою забезпечення прозорості та врахування інтересів і прав усіх сторін процесу. Створення такого органу і визначення його функцій іще попереду.
 

Платформа «EdWay» — для всіх, незалежно від форми власності: нею зможуть скористатися всі, хто прагнуть розвитку української освіти: 

  •  ті, хто надають освітні послуги у сфері підвищення кваліфікації;

  •  ті, хто шукають і замовляють ці послуги (педагоги дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти),

  •  ті, кому важливо здійснювати аналіз процесу підвищення кваліфікації (адміністрації закладів освіти, центри професійного розвитку, територіальні управління Державної служби якості освіти, Служба освітнього омбудсмена, інституції міністерства освіти і науки України),

  •  усі охочі, хто цікавляться сферою підвищення педагогічної кваліфікації.

 

  • Платформа є платною?
     

Ні, реєстрація і весь функціонал платформи (а він дуууже широкий!)  безкоштовні для всіх користувацьких груп. 

А ось суб’єкти підвищення кваліфікації можуть розміщувати на платформі інформацію як про свої безкоштовні, так і про платні програми підвищення кваліфікації і стажування.

 

  • Чи можна навчатися одразу на платформі?
     

Зараз платформа є тільки інформаційною системою,  певним місцем зустрічі, знайомства та домовленостей. Упродовж 2021 року вона працюватиме в тестовому режимі, тому створення і споживання навчального контенту і навчання на самій платформі не передбачене.

У перспективі, в рамках розширеного функціоналу, можливість створювати онлайн-курси і навчатися одразу на платформі розглядається, це можна буде зробити, якщо виникне така потреба.

 

У коментарях під цим дописом можна поставити будь-які запитання — ми з радістю дамо відповідь у наступному випуску «ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО» і розкажемо про все, що вас цікавить!

 

Суб’єкти підвищення кваліфікації вже зараз можуть подати заявку на приєднання до платформи, щоб створити власні кабінети підвищення кваліфікації та можливостей http://bit.ly/joinedway 

Також буде організована навчально-консультативна сесія запитань-відповідей для СПК з питань облаштування власного кабінету та створення можливостей підвищення кваліфікації.

 

EdWay, ваш освітній компаньйон!