Edway
Відповідно до постанови КМУ № 800 З урахуванням професійного стандарту за професією «Вчитель»

«Цифрова трансформація педагогічних працівників Гощанської громади»

Повернутись
  • 24 серпня 2023 р.
  • 129
«Цифрова трансформація педагогічних працівників Гощанської громади»

Цифрові компетентності – це базова річ, без якої неможливо уявити ефективну роботу сучасного вчителя. Але за роки періодичних локдаунів і карантинів, а з 24 лютого 2022 року ще й в умовах воєнного стану, саме цифрові технології дають змогу не зупиняти навчання, а безпечно продовжувати його в дистанційному або змішаному форматі. Тому сьогодні цифрова грамотність для вчителя стає пріоритетом.

КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гощанської селищної ради реалізовуючи Стратегію розвитку Центру працює над упровадженням низки проєктів за різними освітніми напрямами, одним з яких є «Дистанційне та змішане навчання». Місія цього проєкту полягає у навчанні педагогів використовувати системи управління освітньою діяльністю, онлайн-сервіси, цифрові додатки для якісної організації дистанційного та змішаного навчання.

2022/2023 навчальний рік був нелегким для освітянської спільноти нашої громади. Ми разом працювали над першим етапом проєкту «Дистанційне та змішане навчання». Це була «Школа впровадження електронних журналів та щоденників». Проведено чимало заходів – онлайн і офлайн: ми працювали з групами вчителів та проводили індивідуальні консультації, співпрацювали з адміністраторами електронних журналів та з директорами закладів освіти та їх заступниками. Як результат, практично всі педагоги нашої громади навчилися працювати з електронними журналами на платформі «Нові знання». А учні та їх батьки опанували використання електронних щоденників.

Сучасні вчителі повинні швидко та ефективно реагувати на виклики ХХІ століття, володіти новими цифровими засобами, уміти створювати безпечне інформаційне середовище, захищати особисту інформацію в цифровому просторі.

Цифрова грамотність учителя – запорука оптимізації освітнього процесу, конструювання, створення цифрового онлайн, офлайн середовища.

Отож, Ольга Коток, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників, 2 травня 2023 року на нараді керівників закладів освіти громади презентувала освітній проєкт «Цифрова трансформація педагогічних працівників Гощанської громади». Задум буде втілюватися в рамках реалізації проєкту DRIVE за грантової підтримки Luminate. Метою вказаного проєкту є підвищення рівня цифрової грамотності педагогів, набуття ними цифрових навичок, подолання страху перед вивченням нових цифрових інструментів. Стартуємо в травні 2023 року. Навчання триватиме протягом 3 місяців і передбачає такі заходи як: робочі зустрічі, тренінги, практичні заняття та педагогічний пікнік цифрової грамотності.

Проаналізувавши звіт DRIVE: Проєкт з дослідження впливу цифрової трансформації на вразливі групи населення України, вчителі, які працюють в сільській місцевості є більш вразливими до цифрової трансформації. Ми прагнемо допомогти освітянам нашої громади не лише оцінити свою цифрову компетентність, а й визначити свої потреби в подальшому навчанні, допомогти сформувати індивідуальну траєкторію розвитку кожного педагогічного працівника та поділитися корисними знаннями й навичками, а також навчити критично та відповідально використовувати цифрові технології.

Тож, колеги, запрошуємо до участі у проєкті «Цифрова трансформація педагогічних працівників Гощанської громади» і прагнемо змін разом.Адже зміни – закон життя. І ті, хто дивиться тільки в минуле чи лише на сьогодення, пропустять майбутнє. (Джон Ф. Кеннеді)